12.3.2015 – Zemřel spisovatel Terry Pratchett

Přesně před třemi lety zemřel po celém světě známý spisovatel Terry Pratchett. Jeho nejvýraznějším dílem je fantasy série knih se souhrnným názvem Úžasná Zeměplocha. Část svého života ale věnoval i novinářské profesi.

Narodil se v anglickém Beaconsfieldu 28. dubna 1948, a již ve třinácti letech publikoval ve školním časopise první povídku s názvem Kšeft v Hádesu. Po ukončení školy začal roku 1965 pracovat v místních novinách Bucks Free Press. Během života potom pracoval i v dalších titulech jako Western Daily Press či Bath Chronicle.

Jeho novinářská kariéra jej přivedla k vydavateli první knihy. Kobercové, jak se kniha v češtině jmenuje, vyšla v roce 1971 i s Pratchettovými ilustracemi poté, co dělal interview s ředitelem vydavatelství Colin Smythe. Kniha byla příznačně představena v oddělení koberců. Záhy následovaly knihy Temná strana slunce v roce 1976 a Strata v roce 1981.

Od roku 1980 do roku 1987 pracoval jako tiskový mluvčí elektrárenské společnosti, až poté mohl práci opustit a živil se pouze psaním fantasy. Během nejproduktivnějších roků napsal i dvě knihy za rok.

Nejznámější je Pratchettova série fantasy románů Zeměplocha, která obsahuje 41 knih a 5 povídek, humorná satirická díla, ve kterých lze nalézt prvky z děl J. R. R. Tolkiena nebo H. P. Lovecrafta. Pratchett pracoval i s mytologií a prvky pohádek. Ve 25. díle s názvem Pravda se zabývá (ne)fungováním dnešních médií.

Zeměplocha se dočkala mnoha dalších ztvárnění, ať už v podobě komiksu, divadelního představení, filmu či deskové hry.

Pratchett byl v 90. letech nejprodávanějším britským autorem, později jej překonala J. K. Rowling s Harrym Potterem.

V roce 1998 obdržel Řád britského impéria za službu literatuře a v roce 2009 jej sama Alžběta II. pasovala na rytíře.

V roce 2015 podlehl Alzheimerově chorobě, kterou mu diagnostikovali již v roce 2007. Před několika měsíci, v srpnu 2017, byla na přání Pratchetta zničena všechna jeho nedokončená díla.

Přidat komentář